BLOGI

Kirjoitan blogissani mietteitä monenmoisista asioista. Epäilemättä musiikki on tärkeässä osassa, mutta tuskinpa huomioimatta jäävät purjelaivojen pienoismallit, pihakottaraisen pesäpuuhat tai huristelut Keltaisella Kaunottarella. Saattaapa olla tarve kirjoittaa jostakin ajankohtaisesta asiastakin. Ja tietysti lupaan olla ahkera, ettei tulisi mahdottomia taukoja....

25.9.2013 Vierailu Bachin syntymäkodissa 16.9.2013

 

 

Johann Sebastian Bach syntyi Eisenachissa ja muutti sieltä 10-vuotiaana Ohrdrufiin isoveljensä luokse jäätyään orvoksi. Eisenachissa on Bachhaus-niminen museo. Aika pian kävi ilmi, että Bachista ei ole kaupunkiin jäänyt turhan paljon kouriintuntuvia muistoja. Museo toimii talossa, jonka on aikanaan oletettu olleen Bachin syntymäkoti, mutta nykyään arvellaan talon olevan viereisen kadun varrella sadan metrin päässä. Mutta siis arvellaan…

 

Museo oli mukavasti suunniteltu ja siellä oli paljon mielenkiintoisia soittimia ja pari huonetta oli sisustettu Bachin ajan tyyliin. Seikkaperäisesti esiteltiin myös Bachin työlle ja elämälle tärkeitä henkilöitä. Opastus oli huippuluokkaa. Kannattaa vierailla!

 

 

 

Pääsin soittamaan kahta museon historiallisista uruista, mikä oli harvinainen tilaisuus, sillä yleensä kenenkään ulkopuolisen ei anneta koskea soittimiin. Tai ei ainakaan sen jälkeen, kun museossa vierailleen amerikkalaisen ryhmän soittaja oli paukutellut jonkin soittimista rikki. 

 

Ensimmäisessä kuvassa oleva, jokin aikaa sitten restauroitu soitin on rakennettu vuonna 1650. Se on siitä harvinainen, että vain kolme Thüringenin alueella barokin aikana rakennetuista urkupositiiveista on säilynyt. Koska urut ovat olleet käytössä Weimarin lähikirkoissa on museon mukaan mahdollista, että Bach on niillä itsekin soittanut. 

 

Toisen soittimen on rakentanut itävaltalainen Eberhardt Antony Heinrich 1722.

 

Vierailusta: https://www.facebook.com/BachhausEisenach

 

 

Ajankohtaista

14.11.2017 Concert at the Mariinsky Concert Hall

Lue lisää

1.4.2016 New CD released: J.S. Bach. Organ Works Vol. 1

Lue lisää

25.4.2015 Concerts in Japan in May

Lue lisää

28.11. 2015. Jaakko Ryhänen ja Ville YLE TV 1:n Aamu-TV:ssä

Lue lisää

YL:n ensimmäiset joulukonsertit Helsingin Kallion kirkossa 7.12. klo 17.30 ja 20.00.

Lue lisää