BLOGI

Kirjoitan blogissani mietteitä monenmoisista asioista. Epäilemättä musiikki on tärkeässä osassa, mutta tuskinpa huomioimatta jäävät purjelaivojen pienoismallit, pihakottaraisen pesäpuuhat tai huristelut Keltaisella Kaunottarella. Saattaapa olla tarve kirjoittaa jostakin ajankohtaisesta asiastakin. Ja tietysti lupaan olla ahkera, ettei tulisi mahdottomia taukoja....

 

 

Pitäisiköhän nuo tien reunan ruohonleikkaajatkin saneerata…

 

Ajellessani viime viikolla Helsinkiin tuli tien varrella vastaan tuttu näky: kaksi ukkoa oli leikkureiden kanssa kiipustanut jonkinmoiselle meluvallille ja leikkasivat siimaleikkurilla joulukuista heinää, ruohoa tai mitä lie pois vallin päältä ja rinteestä. Tämä heinien niitto keväästä syksyyn ja nykyään näköjään jouluun asti on aina jaksanut kiinnostaa minua: maassa, jossa monet yhtiöt tekevät satojen miljoonien voittoa, mutta joutuvat ”tuottavuussyistä” saneeraamaan työntekijöitä pois, on vielä työtä, jolle on vaikea keksiä varsinaista järkeä ja tuskin leikkuutyö on ainakaan tuottavaa.

 

Muualla maailmassa olen nähnyt kaikenlaista ”saneeraamatonta” työtä. Kaverini asui aikanaan jonkin aikaa Tokiossa ja käydessäni siellä soittamassa, yhytimme toisemme useana iltana. Pähkäilessämme siinä kaikkea omasta mielestämme hassua mitä olimme nähneet ja kokeneet, kertoi ystäväni miten lähellä hänen asuinpaikkaansa oli katutyö. Katu oli kaivettu auki, kuopan ympärille oli vedetty reippaasti varoitusnauhaa; joka kulmassa oli varoitusvalot, mutta se ei suinkaan riittänyt. Kaivannon reunalla seisoi univormupukuinen mies, joka varoitti jo kaukaa kuuluvalla äänellä kuoppaa lähestyviä jalankulkijoita varomaan ja osoitteli kaivantoa pitkällä pampulla.

 

Entäs sitten Venäjällä? Moskovan ja Pietarin metrot ovat mitä toimivimpia laitoksia ja asemat ovat tunnetusti nähtävyyksiä. Usein metrotunneli on jouduttu kaivamaan melko syvälle syvyyksiin ja liukuportaat ovat toisinaan päätähuimaavan pitkiä. Voisi tietenkin kuvitella, että kuka tahansa osaa käyttää liukuportaita, mutta Venäjällä jokaisen metroliukuportaan alapäässä istuu varmuuden vuoksi kopissa tiukkailmeinen virkapukuinen rouva, jonka ainoa tehtävä on nähdäkseni vahtia sitä, ettei kukaan hyppää liukuhihnan päälle tai laita laukkua sille tai tee jotain muuta yhtä tavanomaista.

 

Ja aikanaan interreilillä oli Prahassa kerta kaikkiaan pakko päästä vessaan ja onneksi kadun varrella tuli vastaan yleinen käymälä. Käymälää vartioi topakka tsekkirouva. Hän rahasti asiakkaalta jonkin (meille) mitättömän summan ja antoi pari palaa vessapaperia. Itse vessaan pääsi aina yksi kerrallaan. Katselin siinä rouvan toimintaa ja totesin kaverilleni, että nuo pari vessapaperinpalasta tuntuivat aika vähäisiltä; josko rouvalta pystyisi ostamaan paperia hiukan lisää. Minun vuoroni tultua rouva alkoi kysellä aika tiukan oloisena - oli tietenkin kuullut meidän outoa kieltämme - olemmeko me ”Deutsch”? Saimme kerrottua hänelle, että olemme Suomesta ja johan rouva ilostui. Nousi oikein pystyyn, otti minua kädestä kiinni ja vei kopperoon, pyyhki istuinrenkaan ja lykkäsi pinon paperia käteen. Kyllä kelpasi olla suomalainen!

 

En tarkoita, että Suomeen pitäisi perustaa edellä kuvattuja töitä. Mutta olenpa kiinnostunut tietämään, miten meillä pidennetään työuria ja perustetaan EK:n haluamat 200 000 uutta työpaikkaa, jos menestyvätkin firmat saneeraavat väkeä ulos kaiken aikaa. Jos Suomeen perustettaisiin määritelmältään pieniä yrityksiä, joissa on siis alle 50 henkeä töissä, tarvittaisiin tuon kokoisia uusia yrityksiä noin 4000 kappaletta. Mutta useimmat uudet yritykset työllistävät kaiketi pääasiassa alle kymmenen henkeä tai vähemmän. Pitäisi siis keksiä uusi Nokia, jonka vanavedessä syntyisi suuri määrä alihankkijayrityksiä. Toisaalta on tavoitetta Keskustan Sipilälläkin luoda uudet työpaikat niille kymmenille tuhansille virkamiehille, jotka Sipilä haluaisi potkia pois jahka hän pääsee pääministeriksi. Ja kun suuri(n) osa noista virkamiehistä joutuisi suoraan kilometritehtaalle, niin se lasku mikä sieltä tulisi yhteiskunnalle työttömyyskorvausten, sosiaaliavustusten jne. kautta ei ole ihan halpaa lystiä.

 

En edes yritä väittää ymmärtäväni asiasta mitään, mutta onko esimerkiksi valtion velanoton taittaminen ja sen alas painaminen (ja valtion ”tuottavuusohjelman” toteuttaminen) oikeasti tärkeämpää kuin se, että ne, joilla on tällä hetkellä töitä, saisivat pitää työnsä? Tuskin nuo muutama kymmenen tuhatta Sipilän mielestä turhaa kunta-alan työntekijää vartioivat tällä hetkellä aidattuja kuoppia. Ja joo, tiedän, että ne, jotka leikkaavat niitä ruohoja etc. tien laidoilta, tekevät muutakin työtä palkkansa eteen.

 

 

 

Ajankohtaista

14.11.2017 Concert at the Mariinsky Concert Hall

Lue lisää

1.4.2016 New CD released: J.S. Bach. Organ Works Vol. 1

Lue lisää

25.4.2015 Concerts in Japan in May

Lue lisää

28.11. 2015. Jaakko Ryhänen ja Ville YLE TV 1:n Aamu-TV:ssä

Lue lisää

YL:n ensimmäiset joulukonsertit Helsingin Kallion kirkossa 7.12. klo 17.30 ja 20.00.

Lue lisää