BLOGI

Kirjoitan blogissani mietteitä monenmoisista asioista. Epäilemättä musiikki on tärkeässä osassa, mutta tuskinpa huomioimatta jäävät purjelaivojen pienoismallit, pihakottaraisen pesäpuuhat tai huristelut Keltaisella Kaunottarella. Saattaapa olla tarve kirjoittaa jostakin ajankohtaisesta asiastakin. Ja tietysti lupaan olla ahkera, ettei tulisi mahdottomia taukoja....

 

 

Lang Lang Musiikkitalossa 1.9.2016

 

Lang Langiin näyttää olevan vaikea suhtautua objektiivisesti - häntä joko vihataan tai rakastetaan. Kuulin häntä Berliinin Waldbühnessä kesällä 2004 ja Tsaikovskin konsertto sujui tuosta vaan, mutta oli täynnä ulkomusiikillisia temppuja ja korostuksia, jotka rikkoivat kokonaisuuden.

 

Helsingissä Lang Langilla oli kaksi konserttoa: Beethovenin neljäs ja Prokofjevin kolmas. Beethovenin konsertto ei luvannut etukäteen hyvää ja vaikka se pianistisesti oli hyvä esitys, niin Langilla tuntuu olevan vaikeuksia keskittyä fraaseihin. Joka toisessa keksitään joitakin koukkuja ja korostuksia, jotka ovat tietysti kiinnostavia, mutta ei niillä musiikin kanssa ole mitään tekemistä. Beethovenin konsertto on aika kaukana rapsodisesta oikullisuudesta.

 

Prokofjev oli etukäteen ajateltuna enemmän hänelle sopiva ja siinä oikullisuus ja nopea tempo toimi sopusoinnussa esittäjän musiikillisen ilmaisun kanssa. Kumma kyllä, kun Horowitz soittaa oktaaveja, hän ottaa vain ehkä hiukan keskittyneemmän otteen, Lang Lang heilui kuin horkassa. Ei ole vaikea arvata kumman oktaavit ovat soivempia... Vaikuttava esitys joka tapauksessa ja hitaassa osassa Lang Lang soitti aika ajoin hyvin kauniisti.

 

Ylimääräisenä kuultu Poncen Intermezzo oli kauniisti soitettu, mutta Fallan Tulitanssi yksi epämusikaalisimmista esityksistä mitä olen mistään teoksesta ammattimuusikon kuullut esittävän. Miten Lang Lang pystyikään soittamaan sen niin, ettei yksikään ääni soinut? Pelkää teurastusta, niin musiikin kuin pianonkin. Jos Artur Rubinstein on yksi Lang Langin esikuvista, niin hänen kannattaisi edes kerran kuunnella jokin Rubinsteinin levytyksistä Tulitanssista (mutta lukekaa jälkikirjoitukseni!!!).

 

Ehkä Lang Langin suurimmat puutteet minun korviini ovat lyhytjännitteisyys ja siihen liittyvä halu tehdä asioista hänen omasta mielestään kiinnostavampia pikku temppuilulla. Siihen liittyy myös äärimmäisten efektien etsiminen: pianoa seuraa valtaisa forte tai toisinpäin; hitautta korostetaan yhtäkkisellä nopeudella tai toisin päin. Esimerkiksi Josef Hofmann, Horowitz, Pletnev ja vanhemmilla päivillään Sokolov käytt(i)ävät samaa efektiä, mutta harvemmin ja uskaltaisin sanoa musikaallisemmin tekemättä siitä musiikillisen ilmaisun pääasiaa.

 

Kokonaisuudessaan illan paras esitys oli Hannu Linnun johtama Coriolan-alkusoitto, jossa oli todellista draamaa. Samoin Rautavaaran Lintukoto oli osoitus orkesterin soittajien hienosta tasosta. Ja hieno klarinettisoolo Prokofjevissa!

 

PS. Musiikkitalon akustiikka: istuin tällä kertaa ekalla rivillä parvella suoraan lavaa vastapäätä. Orkesteri soi sinne melko hyvin, mutta piano jäi lähes koko ajan orkesterin jalkoihin. Ja kaiken kaikkiaan pianon sointi ei kantanut parvelle: se oli kuiva ja kapea, aivan kuin akustiikkaa ei olisi ollut ollenkaan. Tuli sellainen kerettiläinen ajatus, että käytetäänkö Musiikkitalossa sähköistä akustiikkaa? Surullisinta onkin se, että olisi kannattanut jättää 110 euroa johonkin muuhun käyttöön ja kuunnella konsertti radiosta ja katsoa se Yle Areenasta. Kas kun katsoin Lang Langin encoret Areenasta, niin piano soi aivan toisella tavalla kuin salissa minun paikalleni, eikä Falla kuulostanut ollenkaan niin pahalta kuin paikan päällä, joskaan en edelleenkään siitä innostunut. Valitettavasti Musiikkitalo on osoittanut vuosien varrella, että optimaaliset kuuntelusektorit ovat siellä melko harvassa.

 

 

Ajankohtaista

14.11.2017 Concert at the Mariinsky Concert Hall

Lue lisää

1.4.2016 New CD released: J.S. Bach. Organ Works Vol. 1

Lue lisää

25.4.2015 Concerts in Japan in May

Lue lisää

28.11. 2015. Jaakko Ryhänen ja Ville YLE TV 1:n Aamu-TV:ssä

Lue lisää

YL:n ensimmäiset joulukonsertit Helsingin Kallion kirkossa 7.12. klo 17.30 ja 20.00.

Lue lisää